Savet stručnjaka iz firme UGRADNJA PROZORA I IZOLACIJA NAŠ KROV PLUS BEOGRAD-ZEMUN

1. Na koje vrste krovova se mogu postaviti standardni krovni prozori?

Krovni prozori se mogu postaviti bukvalno na sve vrste krovova. U zavisnosti od vrste krovnog pokrivača biramo i odgovarajuću opšivku za taj pokrivač, npr.opšivka za ravne pokrivače, za talasaste pokrivače…Ako govorimo o standardnim prozorima za kose krovove, moramo paziti na nagib krova. Krovni prozori ne bi smeli da se postavljaju na nagib krova ispod 15 stepeni. Za ovu vrstu prozora može se garantovati samo ako je nagib od 15-90 stepeni. Međutim, postoje i krovni prozori za ravne krovove od 0-15 stepeni. U suštini, kao što sam rekao na početku, krovni prozori se mogu postaviti na sve vrste krovova i imamo rešenje za skoro sve situacije. Jedino sto bih uvek savetovao kupcima je to da je prvi korak ka nabavci i odabiru krovnih prozora konsultacija sa stručnim i ovlašćenim licima. Većina firmi, kao i mi ove konsultacije ne naplaćuje.

2. Šta je važno za kvalitetnu ugradnju?

Kao prvo, najbolje bi bilo da ugradnju vrše obučeni i sertifikovani majstori, ali pošto to verovatno nije uvek moguće, veoma je važno pratiti uputstvo za pravilnu ugradnju. Da bi se krovni prozor ugradio kvalitetno i pravilno, veoma je bitno i u kom se stanju nalazi krov.

3. Da li su prozori sa drvenim okvirima pogodni i za krovne prozore kako u tom slucaju zaštititi drvo?

Naravno da su pogodni. Svi proizvođači prozore isporučuju sa aluminijskim opšivima. Pre postavljanja opšiva, oko prozora se postavlja hidroizolacija (paropropusna folija) tako da su prozori sa spoljne strane apsolutno zaštićeni. Takođe, prozori su već lakirani, uglavnom u dva sloja. Što se tiče daljeg održavanja, poželjno je obnavljanje laka nakon 3 do 5 godina. U svim, a posebno u prostorijama sa većom koncetracijom vlage, prozore je potrebno što češće otvarati. Za prostorije sa većom koncentracijom vlage, kuhinje i kupatila, preporučujemo uglavnom drvo obloženo poliuretanom, zbog otpornosti na vlagu. I na kraju moram da napomenem, da je veoma bitno sve prozore, pored lakiranja i servisirati na svakih par godina (podmazivanje šarki i brava prozora, provera krovnog pokrivača oko prozora, dotezanje svih šrafova na prozoru, čišćenje drenažnih kanala oko prozora i zamena zaptivnih guma), čime bi se znatno produžio vek trajanja prozora.

G-din Predrag Smiljanić, UGRADNJA PROZORA I IZOLACIJA NAŠ KROV PLUS BEOGRAD-ZEMUN

Pročitajte ceo članak na dalibau.rs